Een roadtrip door Noorwegen: hoe pak je dat aan?

Tuesday, August 30, 2016


In dit opzicht lijkt een all-inclusive vakantie of een weekje aan de Costa Brava op het eerste gezicht makkelijker: je klikt op "boeken", je doet je aanbetaling en meer dan inpakken hoef je daarna niet meer te doen. Een zelfgeorganiseerde rondreis vereist veel meer research en alhoewel je in principe betrekkelijk vrij bent in je doen en laten, is een planning toch wel handig. Waarom dan toch voor een roadtrip kiezen en hoe ga je aan de slag?

Eerlijk is eerlijk: in het begin is een roadtrip inderdaad meer werk dan een vakantie die je online boekt. Researchen kost simpelweg tijd (en dan ben ik nog niet eens degene die het meeste researchwerk heeft verricht ;)). Daarom wil ik je graag alvast het volgende op het hart drukken: koop een reisgids. Het internet heeft vele voordelen (gratis!), maar een échte gids waar je doorheen kan bladeren en post-its in kan plakken is hiervoor toch echt een stuk makkelijker. Wij hebben hem pas een paar weken voor we weg gingen gekocht en het had ons echt vel moeite gescheeld als we dat eerder hadden gedaan. Alle informatie staat erin samengebundeld, terwijl je op internet alles zelf bij elkaar moet zoeken en je dan nog niet eens perse datgene vindt waar je naar op zoek was.

Wij hebben de Trottergids gekocht bij de ANWB en dat is echt een aanrader. Op de eerste bladzijdes vind je antwoord op alle praktische vragen die je zou kunnen hebben, ze houden rekening met alle soorten budgetten en per streek vertellen ze je precies wat wel en niet de moeite waard is. De tijd dat wij in Noorwegen waren hebben we zowaar met dit boekje geleefd.


Baken een gebied af: Noorwegen is een enorm land, waarvan je nooit alles in 2/3 weken kunt zien. Bovendien is het zonde om maar zoveel mogelijk op een vluchtige manier te proberen te zien. Als je het niet ziet zitten om zelf een route uit te stippelen, kun je eventueel op de site van de ANWB kijken voor een kant-en-klare reis compleet met accommodatie. Het nadeel is dan wel dat je veel duurder uit bent en minder vrij bent om te bepalen of je bijvoorbeeld een plaatsje overslaat of juist langer ergens wil blijven. Wij hebben van tevoren ook wel een duidelijke planning gemaakt en mijn vriend heeft alle bestemmingen van tevoren zelfs in een excelsheet gezet (met reistijd, kilometers en benzinekosten en al!), maar dat was vooral prettig als houvast (en voor het kostenplaatje natuurlijk) en uiteindelijk zijn we daar meerdere malen van afgeweken.

Tot slot nog twee belangrijke tips om in je achterhoofd te houden tijdens het plannen:

  • Zoals ik in mijn vorige artikel over Noorwegen al aangaf, is rijden daar bij lange na niet hetzelfde als rijden hier. De maximumsnelheid is vaak maar 80 km/h, dus plan niet te lange afstanden op één dag. Bovendien zou het zonde zijn om met regelmaat hele dagen van je vakantie door te moeten brengen in de auto :). Wij hebben afwisselend 2 tot 4 uur naar bestemmingen toe gereden en dat was prima, zeker als je 's ochtends vertrekt.
  • Je moet ook niet vergeten dat je Noorwegen natuurlijk niet zomaar in komt: je kan er voor kiezen om via Zweden te rijden of de veerboot te nemen (wat mij betreft de beste optie!). De tickets voor de boot moet je uiteraard van tevoren boeken.
Uiteindelijk wil ik vooral zeggen dat je een roadtrip prima zelf kunt organiseren en dat het kleine beetje meer moeite dat je ter voorbereiding moet doen, zeker de moeite waard is. De volgende keer zal ik vertellen hoe je die zelfgeorganiseerde trip zo goedkoop mogelijk kunt houden!

No comments :

Post a Comment