Testen hoe vindingrijk jij bent? Ga naar Noorwegen!

Thursday, August 25, 2016


"Wat gaan we doen in de zomervakantie van 2016?" was afgelopen januari het grote vraagstuk voor mij en mijn vriend. We begonnen met een idee voor een trip door west Europa en eindigden met een rondreis door Noorwegen in zijn (naar Noorse maatstaven) bescheiden Corsa'tje. Gaandeweg hebben we een aantal Noorse lessen meegekregen...

Volvo (natuurlijk!) en Audi lijken hier héél goede zaken te doen
Niks neppe, overdreven reclames: de heuse Volvo experience vind je hier! In de bergen zijn we de ene na de andere luxe wagen gepasseerd. We hebben er maar alvast een paar uitgezocht voor later (inspiratie zat!), voor het geval we ooit eens geld teveel hebben zegmaar. O ja, en als het even kan zo'n leuke Eriba caravan erachter.


Noren doen graag een beroep op je vindingrijkheid
Vangrails en andere soorten hekken, tweebaanswegen, duidelijk zichtbare wandelpaden etcaetera lijken de Noren maar al te vaak een overbodige luxe te vinden. Ik zal waarschijnlijk nooit meer het moment vergeten waarbij we op een weg terecht kwamen die overduidelijk te smal was om twee auto's langs elkaar te laten passeren, op een vrij steile helling stil stonden met in ons kielzog twee dikke wagens en voor ons een enorme jaguar die heel graag naar beneden wilde... nachtmerriemateriaal. Of een andere highlight van onze vakantie: na een slopende tocht van 3 uur naar boven, mochten we een al even uitputtende en steile weg naar beneden volgen (niet leuk voor je knieën). Maar wat doe je als beheerders van een nationaal park als er een rotswand op de plek ligt waar jij je pad verder uit wil zetten? Juist! Je hangt natuurlijk gewoon een touwtje op! Niet cool Noorwegen, niet cool.

De perfecte kostenbesparende Noor is een niet-rokende vegetariër die bovendien een hekel heeft aan alcohol
Helaas, het is waar: bij het eerste aanzicht van de prijzen in Noorse supermarkt loop je een behoorlijk groot risico op een beroerte.Vier euro voor 200 gram gehakt? Dat is nog niks! Ook kun je maar beter niet te vaak uit eten gaan, want je bent algauw vijftig euro kwijt voor twee personen... en dan heb ik het alleen nog maar over een hoofdgerecht en een drankje... Toch moet ik ook zeggen dat het me nog redelijk meeviel in vergelijking met wat ik had verwacht. Je moet inderdaad geen grote vleeseter zijn, maar voor de rest was het eten nog best betaalbaar. Zeker als je na een paar dagen wel snapt welke supermarkten je beste vriend zijn en welke je vooral moet vermijden ;).


Tijd zegt in Noorwegen vele malen meer dan afstand
Honderd kilometer rijden in Nederland is absoluut niet hetzelfde als honderd kilometer rijden in Noorwegen. De toegestane snelheden gaan niet hoger dan 80 km/h en vaak is het zelfs zo dat je niet harder wil of kan rijden (i.v.m. haarspeldbochten, loslopend vee en ga zo maar door). Bovendien kan het voorkomen dat je simpelweg niet je weg kan vervolgen over asfalt en in plaats daarvan de boot moet nemen. Het heeft ons 8 uur gekost om van Bergen naar Kristiansand te rijden: een afstand van ongeveer 450 kilometer. Eenmaal in Denemarken aangekomen zijn we in die 8 uur naar huis gereden: ruim 900 kilometer.


Autorijden = sight seeing!
In Noorwegen kun je beter bijrijder zijn dan bestuurder, want het landschap is zo ontzettend mooi en per streek heel verschillend. Niet getreurd, als (verantwoordelijke) bestuurder hoef je niet perse alles te missen: om de paar kilometer zijn er P's met picknickruimte en dus voldoende gelegenheid om van het uitzicht te genieten.

Al met al was Noorwegen een geweldig avontuur en zonder twijfel voor herhaling vatbaar. De komende weken zal ik prachtige (al zeg ik het zelf) bergfoto's met jullie delen en laten zien waar we geweest zijn. So stay tuned!

No comments :

Post a Comment